Samsung kupuje Sonyjev udio za 940 milijuna dolara

Južnokorejski proizvođač elektronike Samsung Electronics odlučio je za 940 milijuna dolara otkupiti udio Sonyja od gotovo 50 posto u njihovom zajedničkom ulaganju vezanom za ekrane koji se temelje na tehnologiji s tekućim kristalima (LCD).

Taj potez uslijedio je nakon što je japanski Sony restrukturirao svoje poslovanje s televizorima koje je u posljednjih sedam godina stvaralo gubitke.

Prema sporazumu, Samsung će kupiti sve Sonyjeve dionice u zajedničkoj kompaniji S-LCD Corporation, čime će ona postati puno vlasništvo Samsunga, priopćio je Samsung Electronics.

Zajednička kompanija osnovana je 2004. godine kada je procvat u globalnom gospodarstvu doveo do naglog skoka potražnje za potrošačkom elektronikom. No, u posljednje tri godine situacija se dramatično promijenila.

Izazvana financijskom krizom 2008. godine, posljedična globalna gospodarska nesigurnost rezultirala je usporavanjem potražnje. Istodobno je pad cijena LCD panela i televizora s ravnim ekranima također naštetio profitnim maržama.

Kako bi odgovorile na takve izazovne uvjete i ojačale konkurentnost na tržištu, dvije kompanije dogovorile su prijelaz na novi vid poslovnog saveza vezan za LCD panele, objavio je Samsung. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox