Siječanjski efekt u trgovanju dionicama - mit ili stvarnost

Siječanjski efekt je najjednostavnije za opisati kao sezonski porast cijena dionica u siječnju. To se obično objašnjava povećanjem broja kupaca koje slijedi nakon pada cijena krajem godine, kada se ulagači upuštaju u prikupljanje poreznih gubitaka (prodaju dionice na kojima nisu ostvarili zaradu, ponekad i gube novac na njima) kako bi smanjili porez na ostvarene kapitalne dobitke, što dovodi do velikih kretanja na tržištima. Drugo moguće i logično objašnjenje je da investitori koriste novčane bonuse dobivene krajem godine za ulaganja sljedećeg mjeseca.

Postoje neki podaci koji podupiru učinak siječanjskog efekta. Na primjer, istraživanje investicijske tvrtke S&P Dow Jones Indices, otkrila je da je od 1928. godine prosječni povrat indeksa S&P 500 u siječnju bio 3,2%. 3,2% se ne čini mnogo, ali uzmimo u obzir da je prosječni povrat za ostalih 11 mjeseci u godini otprilike 1,1%.

Važno je napomenuti da siječanjski učinak nije uvijek zajamčen. Bilo je mnogo slučajeva u kojima je indeks S&P 500 padao u siječnju. Osim toga, siječanjski efekt izraženiji je u dionicama s malom kapitalizacijom nego u dionicama s velikom kapitalizacijom.

Međutim, dok je "siječanjski efekt" stvaran, vidljiv tržišni fenomen, nema jamstva da će se stvarno dogoditi u bilo kojoj godini. Tijekom proteklih 30 godina, siječanjska dobit dogodila se 17 puta (57%), dok je bilo 13 (43%) gubitnih siječanjskih mjeseci, što je jedva bolje od vjerojatnosti dobitka na bacanju novčića.

Ulaganje u iščekivanju "siječanjskog efekta" može biti održiva taktika za neke ulagače, ali važno je napomenuti da ova strategija, kao i svaka, uključuje određeni rizik i neizvjesnost. Temelji se na tržišnoj anomaliji koja se možda neće dogoditi svake godine i, kao sve investicijske strategije, trebala bi se koristiti kao dio diverzificiranog portfelja, a ne oslanjati se isključivo na njega.

 

O Freedom Finance Europe:

Freedom Finance Europe međunarodni je online posrednik koji upravlja investicijskom platformom Freedom24. Tvrtka klijentima pruža izravan pristup 15 najvećih svjetskih burzi, nudi profesionalnu analitiku vrijednosnih papira i praktične aplikacije za trgovanje. Freedom Finance Europe je podružnica međunarodnog investicijskog konglomerata Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC). Službena predstavništva i agenti tvrtke nalaze se na Cipru, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj i Grčkoj, a platforma Freedom24 dostupna je hrvatskim i slovenskim korisnicima od 2021 godine.

ps/dm

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox