Sindikat nezaposlenih i DSŽ: Povećajte naknadu za nezaposlene ili blokiramo burzu

Sindikat nezaposlenih Hrvatske u osnivanju i Demokratska stranka žena zatražili su danas od vlade ispred zagrebačkog zavoda za zapošljavanje izmjenu članka 44. zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jer je on, kako tvrde, "drastično skresao" prava nezaposlenih na novčanu naknadu do ponovna zaposlenja ili odlaska u mirovinu, čime su posebno pogođeni stariji radnici, a najviše žene.

 

Po prijašnjem zakonu, pravo na trajnu novčanu naknadu do mirovine ostvarivali su nezaposleni s 32 godine radnog staža, a izmjenama zakona od 1. studenoga prošle godine dodan je i uvjet po kojemu naknadu može dobiti nezaposlena osoba kojoj nedostaje do pet godina do ispunjenja uvjeta dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić ističe kako je ta odredba naročito ugrozila žene koje, iako dođu na zavod sa 32 godina staža, ne mogu to pravo ostvariti jer im se dobna granica za odlazak u mirovinu svake godine povećava za šest mjeseci. One praktički ne mogu ostvariti pravo na trajnu naknadu do umirovljenja, jer nakon primanja naknade godinu ili godinu i pol dana na kraju ostaju bez ikakve naknade i postaju socijalni slučajevi - izjavila je Jelinčić.

Apelira stoga na vladu da se u zakonu hitno izbriše uvjet od pet godina inače će organizirati prosvjedne akcije, a za početak blokirati zavod za zapošljavanje. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox