Sindikati oštro reagirali na najave Svjetske banke

Prema prognozi Svjetske banke, Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za jedan posto i nastavak zaduživanja države, najave su to s predstavljanju redovnog gospodarskog izvješća za skupinu EU 10 i dodatka o Republici Hrvatskoj. 

Svjetska banka ponavlja poznati refren: smanjiti plaće, olakšati otpuštanja, zamrznuti mirovine, suspendirati kolektivne ugovore, povećati mirovinski doprinos za II. stup itd. Ako ne poslušamo prijeti nam opći ekonomski kolaps katastrofičnih razmjera.

Svjetska banka savršeno je savladala umijeće vladanja širenjem straha od ekonomskog i društvenog kolapsa. Prihvatimo li strukturne reforme na način koji zagovara Svjetska banka pristajemo na strah od gubitka posla, od računa koji nam pristižu, od siromaštva koje nas sustiže, od budućnosti koja je izvan naše moći odlučivanja. Pristajemo na dug i iscrpljujući radni dan, na ucjene radnom egzistencijom, na potlačenost i prihvaćanje nepravdi.     

Savez samostalnih sindikata Hrvatske oštro je reagirao na sve ovo. Koliki je doprinos Svjetske banke i ekonomske doktrine koju zagovara općoj bijedi, općoj dehumanizaciji ljudskih odnosa i ugrožavanju temeljnog prava na dostojanstven život i slobodan izbor? U posljednjih deset godina, prema podacima EUROSTAT-a, jedinična cijena rada po proizvodu je smanjena za 14 posto. Stoga buduća Vlada RH mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima. Vezano uz plaće, sindikati su svjesni teške svjetske ekonomske situacije čiji razvoj s točnošću ne može predvidjeti nitko, pa čak ni Svjetska banka. U tome kontekstu, uklapa se odgovor Christophera A. Simsa, jednoga od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, na pitanje o ekonomskoj sudbini Europe i eura: „Nemam pojma što će se dogoditi“ (PS/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox