Skupo gorivo srezalo potrošnju Talijana

Visoke cijene goriva u Italiji, dijelom i zbog viših poreza, srezale su potrošnju građana na benzin i dizel za 9,3 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje godine ranije, primoravši gotovo svaku četvrtu obitelj da provede godišnji odmor blizu mjesta stanovanja, pokazala su najnovija istraživanja.

Premda su rjeđe odlazili na benzinske crpke, Talijani su za gorivo u tome razdoblju izdvojili daleko više nego u istom razdoblju godine ranije, tumači istraživačka tvrtka specijalizirana za automobilsko tržište Centro Studi Promotor GL events u najnovijem izvješću.

Jedan od razloga jest rast cijene benzina u tome razdoblju u prosjeku za 9,5 posto a dizela za 8,4 posto, navodi se u studiji.

Talijanske vlasti ostvarile su ipak veći priljev prihoda u proračun, budući da su u tome razdoblju državni porezi na benzin uvećani u prosjeku za 22,4 posto a na dizel za 33 posto, pokazala je studija te istraživačke tvrtke.

Godišnji odmor kod kuće

Kada se sve uzme u obzir, Talijani su unatoč smanjenoj potrošnji u prvih osam mjeseci na gorivo potrošili gotovo 3,4 milijarde eura više nego u istom razdoblju lani, odnosno ukupno 45,2 milijarde eura, pokazala je studija.

Skuplje gorivo u velikoj je mjeri negativno utjecalo na ovogodišnje planove o ljetnom odmoru mnogih talijanskih obitelji, pokazalo je odvojeno izvješće potrošačke grupe Coldiretti.

Istraživanje te potrošačke grupe pokazalo je da je 22 posto ispitanika odlučilo provesti ljetne praznike blizu mjesta stanovanja kako bi izbjegli visoke troškove putovanja automobilom. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox