Slovačka jedina izuzetak: Istočnoeuropske zemlje otklizale u recesiju

Većina članica Europske unije (EU) na istoku kontinenta zabilježila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje, jer dužnička kriza i mjere štednje smanjuju domaću potražnju, ali i njihove izvozne aktivnosti.

Po prvim procjenama Eurostata, češko gospodarstvo zabilježilo je pad već treće tromjesečje zaredom, oslabivši u prvom tromjesečju za 1 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2011. godine. Tamošnja središnja banka procjenjuje da bi recesija u Češkoj mogla potrajati pet tromjesečja zaredom.

Mađarska s padom

Rumunjska, najsiromašnija zemlja EU-a, u prvom tromjesečju ponovno je utonula u recesiju. Gospodarske aktivnosti smanjene su 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje uslijed razornih hladnoća i snježnih oluja koje su u siječnju prekinule proizvodnju, a oslabila je i potražnja u eurozoni za rumunjskim izvoznim proizvodima.

Prve procjene Europske unije pokazuju da je i mađarsko gospodarstvo palo u prva tri ovogodišnja mjeseca i to po prvi puta od zadnjeg tromjesečja 2009. godine. Mađarski BDP pao je 1,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Podaci za te tri zemlje lošiji su od očekivanja ekonomista koji su sudjelovali u Reutersovoj anketi. Prilično su loši ti podaci. Najgore je to što pokazuju da veliki dijelovi te regije bilježe gospodarski pad čak i prije nego je uslijedila eskalacija krize u eurozoni. Stoga očekujem da će drugo tromjesečje biti još i lošije, izjavio je Neil Shearing, ekonomist pri Capital Economicsu.

Slovačka jedina s rastom

Jedina zemlja koja bilježi rast aktivnosti je Slovačka. Ta članica eurozone porasla je za više od očekivanih 0,8 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine, i to ponajviše zahvaljujući otvaranju nove proizvodne linije u Volkswagenovom pogonu, što je rezultiralo postupnim povećanjem proizvodnje.

Za Poljsku podaci nisu raspoloživi, dok je bugarsko gospodarstvo stagniralo, navodi Eurostat. Podaci Eurostata pokazuju i da je gospodarstvo eurozone, kao i gospodarstvo cijelog EU-a u prva tri ovogodišnja mjeseca stagniralo u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox