Slovenci: Od posla stoljeća za Agrokor neće biti ništa

Iako se u petak o ponudi Agrokora još mora izjasniti Pivovarna Laško, koja u portfelju ima 23,34 posto dionica Mercatora, od posla stoljeća u kojemu bi Agrokor od konzorcija u kojemu doniniraju slovenske banke kupio više od polovice dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca vjerojatno neće biti ništa, ocjena je koju iznose slovenski mediji.

Poslovni list "Finance" navodi da Agrokor svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu neće produljiti i da sadašnja vrijedi do kraja godine, a ljubljansko "Delo" u komentaru otvoreno navodi da je potpisivanje već usklađenog ugovora Agrokora i konzorcija predvođenih Novom Ljubljanskom bankom spriječila politika.

Politički pritisci

Iako navodi da je za problematičnu vlasničku strukturu Mercatora "istočni grijeh" u prodaji državnih dionica "palim" tajkunima Bošku Šrotu i Igoru Bavčaru od prije nekoliko godina, kad je vladu vodio Janez Janša, list navodi izjavu jednog slovenskog ekonomista da je i Pahorova vlada krivac za sadašnju situaciju jer je vršila pritiske na državnu banku, zbog čega je dosadašnji direktor Jašovič dao ostavku jer "nije želio podleći političkom diktatu".

U vrijme eskalacije krize u Sloveniji i svijetu, a prije dolaska nove vlade, NLB je još jednom zloupotrijebljena kao žrtva politike 'lako ćemo', navodi se u komentaru vodećeg slovenskog dnevnog lista.

Potonuće dionice Mercatora

Kako u četvrtak izvješćuje poslovni list "Finance" na svojim internet-stranicama, nakon velikog pada vrijednosti u srijedu, dionica Mercatora u četvrtak je doživjela svoj novi povijesni pad od 7,89 posto i prodavala se po 140 eura. To je najniža razina vrijendosti Mercatorovih dionica u zadnje tri godine, kad joj je cijena varirala između 150 i 180 eura. Na svom "povijensom dnu" u četvrtak se, pišu "Finance", našao i indeks Ljubljanske burze SBI TOP koji je izgubio 1,45 posto. (Hina/jk)

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox