Slovenci se boje da će im Hrvatska nakon ulaska u EU oteti ulagače

Nakon uključenja u Europsku uniju Hrvatska će postati privlačnija za strane investitore, rekao je u razgovoru za jedan slovenski list Thierry Villard, predsjednik uprave tvrtke "Sava Tires" iz Kranja koja je u vlasništvu američke korporacije Goodyear Dunlop, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pneumatika, te njen upravni direktor za srednju i jugoistočnu Europu.

U razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od srijede, Villard je pozdravio nastojanja slovenske vlade da raznim mjerama privuče strane investicije, ali i upozorio da one trebaju biti konzistentne, te da investitori u Sloveniji vide "nedostatak stabilnosti i vizije", a strani investitor ne dolazi kratkoročno nego želi ulagati idućih 20 ili 30 godina.

Najveći je izazov privući nova poduzeća, a morate biti oprezni i zbog susjedne Hrvatske koja će se iduće godine pridružiti Europskoj uniji. Time će postati zanimljivija za investitore kojima će uspoređivati konkurentnosti obiju država, rekao je Villard.

Opći negativizam

Prednosti Slovenije za investitore su u tome da ona ima kvalificiranu radnu snagu i odličnu infrastrukturu, te je u stanovitom smislu odskočna daska za investitore koji se žele širiti u regiji, no negativni faktori su u birokracija, premali financijski poticaji i porezne olakšice za ulagače, te otežan pristup izvorima financiranja, rekao je Villard.

Kvalificiranost radne snage i infrastruktura su najvažnije konkurentske prednosti Slovenije prema susjednim državama, rekao je Villard, dodajući da Slovenija ima više stotina kilometara autocesta, a Rumunjska na primjer samo 20-ak iako je mnogo veća država. Prema njegovim je riječima, u Sloveniji je međutim slaba strana društveni "opći negativizam" u kojemu se vuku paralele sa stanjem u Grčkoj, što je po Villardovu mišljenju više nego pretjerano.

Prve dionice nekad najveće jugoslavenske tvornice guma Sava američki je Goodyear kupio 1997. godine, a tvornica je od 2004. u njegovu 100-postotnom vlasništvu i zapošljava 1.400 stalnih radnika. To je najveća američka investicija u Sloveniji do sada, a smatra se i jednom od najuspješnijih stranih investicija uopće. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox