Slovenci uvode dva nova poreza, na sokove i lutrijske srećke

Foto: Shutterstock

Od dva nova poreza koja su u pripremi Slovenija bi ove godine mogla uprihoditi 31 milijun eura, a riječ je o porezu na zaslađena bezalkoholna pića i porezu na lutrijske srećke, izjavio je ministar za financije u ostavci Janez Šušteršič. 

Šušteršič je jedan od dvojice ministara iz redova Građanske liste (GL) koja je napustila koalicijsku vladu premijera Janeza Janše, a u četvrtak će te ostavke usvojiti i parlament. Porez na šećer i zaslađivače koji se dodaju bezalkoholnim pićima državnom će proračunu na godišnjoj razini osigurati prihod od 14 milijuna eura, a dodatnim porezom na srećke državne i sportske lutrije oko 17 milijuna, rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare u ministarstvu financija.

Prijedlog novih poreza još je u javnoj raspravi, a očekuje se da će predloženi zakon parlament uskoro i potvrditi.

Porez u visini jednog eura na kilogram šećera, koji je predložen, zapravo konkretno znači da će litra slatkog bezalkoholnog pića s uobičajenih 100 grama šećera poskupjeti za desetinu eura, a ona s dvostruko većim sadržajem šećera ili zaslađivača bit će zbog poreza skuplja za 20 centi nego do sada. Porez će se plaćati na sva slatka pića, bez obzira da li sadrže prirodni šećer ili zaslađivače. Izuzetak su samo bezalkoholna pića koja se rade na licu mjesta iz svježeg voća i poslužuju u ugostiteljskim lokalima.

Novih 17 milijuna eura prihoda godišnje Slovenija planira uprihoditi dodatnim porezom od deset posto na vrijednost svake prodane srećke državne i sportske lutrije koje organiziraju oni koji za to imaju državnu koncesiju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox