Slovenski guverner priprema prinudnu upravu za NLB?

Zbog velikih gubitaka Nove Ljubljanske banke guverner središnje banke Marko Kranjec razmišlja o postavljanju prinudne uprave, piše hrt.hr

Od ukupno 400 milijuna eura gubitaka u slovenskom bankarskom sektoru u prošloj godini polovica otpada na najveću slovensku banku, Novu Ljubljansku banku. Upravo zbog toga guverner središnje banke Marko Kranjec razmišlja o mogućim preventivnim mjerama. Kranjec razmišlja o tome da u banku postavi prinudnu upravu, objavio je slovenski poslovni dnevnik Finance pri tome ne navodeći izvor informacija.

Guverner tvrdi da je poslovanje najveće slovenske banke u zastoju jer se čeka kako će na njezine odluke djelovati nova vlada koja će biti potvrđena u petak, s obzirom na to da je direktor Božo Jašovič već dao ostavku i sada radi kao vršitelj dužnosti, a nepopunjen je i nadzorni odbor.

Radovan Žerjav, koji bi u novoj vladi trebao preuzeti mjesto ministra za gospodarstvo, izjavio je prilikom predstavljanja programa nove vlade pred odborom za gospodarstvo da u državnom proračunu neće biti 400 milijuna eura, koliko je potrebno za dokapitalizaciju NLB-a, te da je moguće da država smanji sadašnji vlasnički udjel u banci na 25% plus jednu dionicu.  Žerjav je istaknuo da se Slovenija ubuduće neće moći gospodarski razvijati ako ne privuče više stranih investicija. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox