Slovenski mediji o eventualnoj prodaji dionica Mercatora Agrokoru

Pivovarna Laško (PL) koja do srijede idućeg tjedna prikuplja obvezujuće ponude za kupnju svojega 23,34 postotnog udjela u vlasništvu trgovačkog lanca "Mercator" dosad nije razgovarala o tome s Agrokorom i s njime nema nikakav predugovor, izjavio je u razgovoru za vodeće slovenske medije direktor uprave PL-a Dušan Zorko.


Kako u subotu prenose Slovenska televizija i ljubljanski "Dnevnik", uprava Pivovarne navodi da je problem te tvrtke u 400 milijuna kreditnih obveza, od čega je 70 posto kratkoročnih zajmova. Skupina PL je lani za glavnicu i kamate bankama platila 40 milijuna eura. To je s obzirom na 150 milijuna ukupnog prometa previše za stabilno poslovanje, pa PL-u prijeti opasnost da ubuduće radi samo za kamate za otplatu kredita. Zato vjerovnici, odnosno banke, traže prodaju "nestrateških" investicija PL-a, a to je i uvjet za njihovu buduću odluku o reprogramiranju kreditnih obveza Pivovarne Laško, prenose mediji poruke PL-ove uprave.

 

Direktor PL-a Dušan Zorko izjavio je da predugovor s Agrokorom ne postoji te da bi svoje dionice u Mercatoru tom koncernu prodali samo ako dobiju "odgovarajuću ponudu", navodi ljubljansko "Delo".

 

Mediji navode da će u vezi s protuprijedlogom "Mercatorove" uprave o "strateškoj suradnji" s Agrokorom u Zagrebu biti održan sastanak dviju uprava i to u utorak, dan prije isteka roka za predaju obvezujućih ponuda za kupnju PL-ovih dionica u Mercatoru.

Slovenska politika nije sklona ulasku Agrokora u Mercator, a ne treba zaboraviti da je preko Nove Ljubljanske banke (NLB) država i značajna suvlasnica Pivovarne Laško, podsjeća "Delo".   (Hina/RK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox