Slučaj Mercator: Slovenci planiraju kupovati, a ne prodavati

Mercator čeka odgovor na svoje pismo hrvatskom Agrokoru o mogućnosti da preuzme njegov trgovački lanac Konzum, izjavio je danas predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak koji se nada pozitivnom odgovoru i pregovorima usmjerenim na stratešku suradnju.

 

Vrijeme je za kupnju, a ne za prodaju, rekao je Debeljak na konferenciji, piše liderpress.hr. Prilikom predstavljanja rezultata poslovanja Mercatora u prošloj godini, Debeljak je kazao da će se Mercator, i prema prihvaćenom strateškom planu za idućih pet godina, razvijati kao samostalna kompanija i vodeći trgovac robe široke potrošnje i proizvoda za domaćinstvo u državama jugoistočne Europe, prenosi Hina.

Debeljak je potvrdio da je predsjedniku Agrokora Ivici Todoriću uputio pismo u kojemu mu je predložio razgovore prema kojima bi se Agrokor i Mercator posvetili svojim osnovnim djelatnostima, čime bi se zadržao liderski položaj Agrokora u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te položaj Mercatora kao najjačeg ili drugog najvećeg trgovca robom široke potrošnje za domaćinstva u sedam država jugoistočne Europe.

 

Svojih 23,34 posto dionica Mercatora prodaje Pivovarna Laško, a rok za predaju ponuda je 9. ožujka. Agrokor je nedavno objavio da razmatraju odluku o uključivanju u natječaj za stjecanje dionica Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško.

Todorić još nije odgovorio na prijateljsku inicijativu, rekao je Debeljak ističući da bi takvo fokusiranje Agrokora i Mercatora na svoje osnovnu djelatnost u kojoj su regionalni lideri bilo bi korisno za obje poslovne grupacije. Nadam se da će odgovor na našu inicijativu biti pozitivan i da ćemo onda nastaviti s tom aktivnošću. Ako bi u tome došlo do pomaka, o tome bi transparentno obavijestili dioničare i javnost - rekao je Debeljak.

Osvrćući se na česte upite o mogućnosti da u vlasničku strukturu Mercatora uđe Agrokor sa 23,4 posto dionica, kojima raspolaže Pivovarna Laško, Debeljak je rekao da zadaća menadžmenta kompanije nije da komentira strukturu vlasništva i da je to pitanje za vlasnike Mercatorovih dionica. Ono što želi uprava jest stabilnost vlasničke strukture i financijski jaki vlasnici koji će omogućiti nastavak strategije samostalnog razvoja Mercatora u regiji - rekao je. (Hina/MJ/liderpress.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox