Smanjenje kineskog viška u tekućoj bilanci plaćanja

Kineski višak u tekućoj bilanci plaćanja pao je u prvom tromjesečju 2011. za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak. Višak je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 29,8 milijarde dolara, priopćila je Državna uprava za strane valute (SAFE).

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju višak je iznosio 102,1 milijardu dolara, pokazuju revidirani podaci SAFE-a. Neto priljev izravnih stranih ulaganja u Kinu, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, iznosio je u prvom tromjesečju 42,6 milijardi dolara, u usporedbi s 39,1 milijardu u posljednja tri mjeseca prošle godine.

U 2010. kineski je višak u tekućoj bilanci plaćanja skočio za 17 posto i iznosio je 305,4 milijarde dolara, zahvaljujući oporavku američke i europske potražnja za kineskim izvozom nakon globalne financijske krize, pokazali su revidirani podaci. Rastuća potražnja za kineskom robom potiče rast ali ujedno prisiljava središnju banku da ulaže veće napore u kontrolu vrijednosti juana i obuzdavanje velike likvidnosti, koja je gorivo inflacije. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox