Societe General smanjio bonus svom izvršnom direktoru za 43 posto

Francuska banka Societe Generale snizila je bonus izvršnom direktoru Fredricu Oudeau za 43 posto za 2011., godinu u kojoj je cijena dionice banke potonula čak 57 posto uslijed financijskih problema vezanih za europsku dužničku krizu.

Oudeaov bonus skresan je na 682.770 eura, dok je za godinu prije dobio bonus od čak 1,2 milijuna eura, objavljeno je danas iz te banke. Banka je završila burnu 2011. s lošim rezultatom u četvrtom tromjesečju uslijed otpisa vezanih za grčki dug te gubitaka njezine investicijske banke.

Naknada izvršnog direktora Societe Generale u gotovini i dionicama za 2012. godinu, pak, smanjena je za 17,6 posto na 1,32 milijuna eura, priopćila je nadalje banka, dodajući da Oudea i njegovi zamjenici neće dobiti povećanje osnovne plaće.

Nekoliko banaka u Europi i SAD-u već je pod pritiskom političara, dioničara i javnosti srezalo naknade svojim direktorima. Tako je izvršnom direktoru Morgan Stanleya naknada za 2011. smanjena za četvrtinu, a JPMorgan Chasea za 17 posto.

Francuski konkurent BNP Paribas objavio je ranije ovog mjeseca da je izvršni direktor Baudouin Prot, koji je sada predsjednik uprave, dobio za 2011. godinu 19 posto nižu ukupnu plaću. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox