Španjolski premijer želi okupiti 25 najbogatijih španjolskih kompanija (zvuči poznato?)

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero želi okupiti čelnike 25 najvećih španjolskih kompanija kako bi dogovorili zajedničku strategiju izlaska iz gospodarske krize koja prijeti toj zemlji.

Prema njegovim riječima, podizanje razine ulaganja i konkurentnosti dva su glavna prioriteta, zbog čega se u idućih nekoliko dana planira sastati s 25-oricom španjolskih ključnih industrijskih čelnika.

Moramo povisiti razinu inozemnih ulaganja u Španjolsku i povećati izvoz - kazao je Zapatero, dodavši kako planira u siječnju posjetiti nekoliko azijskih zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Japan.

U sklopu nastojanja usmjerenih na zaokret u gospodarstvu, Zapatero je ove godine proveo kontroverznu reformu tržišta rada kojom su srezani visoki troškovi otpuštanja radnika u toj zemlji a kompanijama omogućena veća fleksibilnost u smanjenju broja radnih sati i broja zaposlenih u razdoblju recesije.

Njegova vlada također planira povisiti dobnu granicu za umirovljenje sa 65 na 67 godina starosti, što je izazvalo oštro protivljenje sindikata.

Španjolska je u prvom tromjesečju iskoračila iz duboke recesije, ostvarivši 0,1-postotni rast BDP-a, nakon kojega je u drugome tromjesečju uslijedio rast od 0,2 posto, te potom stagnacija u trećem.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox