Spevec: Rad AZTN-a zbog pritisaka sve teži

Hrvatska nema druge alternative nego i dalje jačati tržišno natjecanje te liberalizirati tržište posebno u onim područjima gdje još nema konkurencije poput željeznice, pošte i drugih, a sve to postaje još važnije ulaskom Hrvatske u EU kada će se morati povećati disciplina i Europska komisija dobiti nadležnost za provođenje postupaka u Hrvatskoj.

Naglasila je to predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec na današnjoj svečanosti zatvaranja dvogodišnjeg twinning projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH" koji je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) okupio brojne diplomate i predstavnike politike i gospodarstva.

Taj je projekt s milijun eura financiran iz programa IPA 2007, a partneri AZTN-u bili su ista talijanska agencije te slična britanska agencija (Department for Business, Inovation and Skills).

Projekt je, kako je kazala Spevec, bio izuzetno važan za AZTN jer je pridonio povećanju znanja zaposlenih u Agenciji i njenoj kompetenciji, posebno u području antitrusta i koncentracija te pravilnoj primjeni propisa o državnim potporama.

Sve više pritisaka na AZTN

Nakon tog projekta i s novim zakonom o tržišnom natjecanju iz 2010. AZTN je spreman ulaskom Hrvatske u EU postati dijelom Europske mreže tržišnog natjecanja (ECN) u kojoj sada ima status promatrača.

Istaknuvši da je unatoč novom zakonu i novim brojnijim ovlastima i instrumentima za provođenje postupaka rad AZTN-a sve teži i teži zbog brojnih različitih pritisaka i intervencija da se dovede u pitanje vjerodostojnost rada AZTN-a, Spevec je kazala kako je to čak i teže nego prije. 

Podsjetila je i da je AZTN osnovana prije 15 godina, a da je 2003. donesen tek prvi zakon o državnim potporama prije kojeg u Hrvatskoj nije bilo nikakve kontrole dodjele tih potpora. Trebalo je puno rada da se to promijeni, a kako je upozorila, unatoč dosadašnjim promjenama u Hrvatskoj se još puno mora raditi na promjeni naslijeđenih stavova u vezi tržišnog natjecanja.(Hina/jk)

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox