Srbija je u recesiji, najavljena fiskalna konsolidacija

Srbija je u recesiji jer nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju za 1,3 posto, u drugom je nastavljen njegov pad i to za 0,6 posto, izjavio je srbijanski ministar financija i privrede Mlađan Dinkić, najavivši fiskalnu konsolidaciju, uključujući i povećanje opće stope PDV-a, vjerojatno na 20 posto.

Napomenuo je da se radi o preliminarnim podacima, no da "situacija može biti samo gora, bolja sigurno ne". Manjak konsolidiranog proračuna, pak, premašuje 7 posto BDP-a. Proračunski deficit veći je od pet posto, naveo je Dinkić, napomenuvši da je manjak planiran u visini od 4,25 posto. Javni dug Srbije prije pet godina iznosio je otprilike 30 posto BDP-a, a danas je oko 55 posto prema metodologiji NBS, dok je prema metodologiji Ministarstva financija 53,5 posto, rekao je Dinkić, izvijestili su srbijanski mediji. Naveo je kako Srbija za otplatu duga u ovoj godini treba oko 3,4 milijarde eura, a u idućoj oko 3,6 milijardi eura.

Agencija za izdavanja rejtinga Standard&Poor's snizila je u utorak dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stupanj, s "BB" na "BB-", a smanjila je i izgled za rejting sa stabilnog na negativni. S&P je snizio rejting te zemlje djelomično zbog odluke nove srbijanske vlade da ojača kontrolu države nad središnjom bankom. Tri člana vijeća guvernera Narodne banke Srbije dala su ostavke u utorak, ustvrdivši da je ugrožena nezavisnost banke. U ponedjeljak je srbijanska skupština za guvernerku postavila dužnosnicu vladajuće stranke, Jorgovanku Tabaković.

Prijašnji guverner, Dejan Šoškić, dao je ostavku prošloga tjedna u znak prosvjeda zbog novog zakona o središnjoj banci koji daje pravo vladajućoj stranci da postavlja menadžment banke. S&P je u svom priopćenju upozorio i da su fiskalni i inozemni deficit pogoršani u prvoj polovini godine. Reagirajući na tu vijest, Dinkić je u utorak ocijenio da je smanjenje rejtinga potpuno opravdano i očekivano, jer Srbija ima rekordni proračunski manjak i javni dug u visini od 55 posto BDP-a, a najavio je i plan fiskalne konsolidacije.

Izgubljena godina

Danas je na brifingu za novinare, kako su izvijestili tamošnji mediji, Dinkić izložio prve detalje fiskalne konsolidacije. Najavio je da su u tijeku pripreme za rebalans proračuna i istodobno donošenje proračuna za 2013. godinu, pri čemu su planirane i izmjene poreza na dodanu vrijednost. Opća stopa PDV-a neće rasti iznad 20 posto (sada iznosi 18 posto), dok će stopa PDV-a na prehrambene proizvode ostati 8 posto. Konačna odluka o povećanju PDV-a bit će donesena kad se razmotri rashodovna strana proračuna, kazao je Dinkić. Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja proračunskog manjka, a u idućoj će on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je Dinkić. Dodao je i da su u tijeku pripreme za donošenje niza mjera, vezanih uz rashodnu i prihodnu stranu proračuna, koje će biti uobličene u 17 prijedloga zakona. U rujnu će biti poslani Skupštini Srbije, a primjena većine počela bi već u listopadu. (Hina/HT)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox