Standard & Poor's u pohodu: Srezali rejting i europskom kriznom fondu

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's izmijenila je prognozu za Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) u 'negativnu', ukazujući na smanjeni bonitet pojedinih zemalja koje jamče za krizni fond eurozone. 

S&P je zasad potvrdio EFSF-u rejting dugoročnog zaduživanja 'AA+', no izmjena prognoze u 'negativnu' znači da postoji mogućnost novog sniženja rejtinga u iduće dvije godine. U siječnju je EFSF-u snižen najviši 'AAA' rejting za jednu razinu.

Zrcalne prognoze

U agenciji iskazuju sumnje glede povećanja zajmodavnih kapaciteta toga fonda i napominju da negativna prognoza zrcali slične prognoze za EFSF-ove jamce Francusku i Austriju. Tim zemljama je agencija oduzela 'trostruki A' rejting u siječnju.

U slučaju izostalog dodatnog proširenja zajmodavnih kapaciteta, mogli bismo sniziti rejtinge EFSF-a ako rejting dugoročnog zaduživanja bilo koje države uključene u EFSF s rejtingom 'AAA' odnosno 'AA+' snizimo ispod razine 'AA+', stoji u priopćenju S&P-a od ponedjeljka. Uz Francusku i Austriju, među zemljama jamcima su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luksemburg.

Zemlje članice eurozone uspostavile su EFSF 2010. kako bi dodjeljivao hitne zajmove zemljama u financijskim teškoćama. Stvarni zajmodavni kapaciteti toga kriznog fonda od 440 milijardi eura ovise o jamstvima država eurozone koje u njemu sudjeluju, s rejtinzima 'AAA' odnosno 'AA+'. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox