Što smo naučili u recesiji?

Jedna od najvažnijih stvari koje smo naučili u recesiji je da možemo živjeti s manje novca. Ako ste među sretnicima sa stabilnim financijama, dok ne dođe do potpunog oporavka ekonomije trebali bi se držati lekcija koje ste naučili u krizi, kaže Karin Price Mueller, a piše Business.hr.

 

1. Kad god je moguće koristite gotovinu i što manje posuđujte. Suzdržite se od dizanja kredita kako ne bi napravili nove dugove.

2. Uvijek imajte nešto novca u čarapi za crne dane i očekujte neočekivano od iznenadnog popravka auta, rezanja plaće i drugog. Stručnjaci savjetuju da u svakom trenutku imate novca za hitne i nepredviđene stvari koji ste štedjeli šest mjeseci unazad.

3. Radite na postavljanju prioriteta jer je ogromna razlika između onoga što vam ZAISTA treba i onoga što ŽELITE. Novac ulažite u prioritete.

4. Možda ste se uz puno muka izvukli ili se izvlačite iz dugova i napokon financijski stajete na noge te je važno da nastavite trošiti prema budžetu koji ste si zadali dok vam je bila kriza. Jedno je jasno, što manje trošite, više ćete imati.

6. Ako pazite na svaki novčić, to znači da pametno postupate s novcem, a ne da ste škrti.

7. U svakom trenutku znajte stanje svojih financija i koje su vam granice. Neka vam na pameti uvijek budu dugoročni financijski ciljevi. (jk)

 

 

 

Izvor: www.business.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox