Što vas ne ubije, to vas ojača: Zemlje srednje i istočne Europe i dalje žele euro

Zemlje srednje i istočne Europe još uvijek, bez obzira na dužničku krizu, žele ući u eurozonu, potvrdilo je u više čelnika središnjih banaka tih zemalja okupljenih na konferenciji u Beču, među kojima je i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Ljudi kažu: što vas ne ubije to vas ojača, kazao je Vujčić na forumu o euru i srednjoj i istočnoj Europi. Izrazio je nadu da će "euro ojačati zahvaljujući baš toj krizi" te da će se temeljiti na čvršćim osnovama.

Toliko smo integrirani u financijski sektor i sektor realnog gospodarstva da uopće ne postoji sumnja da je uvođenje eura dobra stvar, dodao je Vujčić.

Zemlje članice EU-a, s izuzetkom Velike Britanije i Danske, pozvane su da se u dogledno vrijeme pridruže eurozoni. Slovenija je bila prva bivša komunistička zemlja koja je 2007. usvojila jedinstvenu europsku valutu, a slijedila ju je Slovačka 2009. godine.

Predsjednik Mađarske središnje banke (MNB) Andras Simor je izjavio da "nije pitanje da li ćemo se pridružiti eurozoni već kada". (Hina/jk)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox