Strah od recesije srušio svjetske burze četvrti tjedan zaredom

Strah od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu i širenja dužničke krize u eurozoni potaknuli su prošloga tjedna, već četvrtog zaredom, oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 4 posto, na 10.817 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,7 posto, na 1.123 boda, a Nasdaq indeks 6,6 posto, na 2.341 bod.

Početkom prošloga tjedna činilo se da se tržište smirilo, no u četvrtak je tržište zapljusnuo novi val loših vijesti, pa su burzovni indeks pali i četvrti tjedan zaredom.

 

SAD blizu recesije

To je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od nove recesije. Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, sve više analitičara smanjuje procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Analitičari Morgan Stanleya poručili su da su SAD i europska gospodarstva 'opasno blizu recesiji', zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva.

 

JPMorgan Chase oštro je, pak, snizio procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda SAD-a u četvrtom tromjesečju s 2,5 na samo 1 posto, dok bi u prvom kvartalu 2012. rast mogao biti blizu nuli.

Na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva ukazuje izvješće podružnice Feda u Philadelphiji, čiji je indeks industrijske aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a pao u kolovozu na minus 30,7 bodova, najnižu razinu u dvije i pol godine, dok je u srpnju iznosio 3,2 boda. Pad tog indeksa ispod nule ukazuje na pad proizvodnje.

 

Širenje dužničke krize

Osim nove recesije, ulagače zabrinjava i širenje dužničke krize u eurozoni, što bi moglo izazvati velike gubitke banaka na obveznicama prezaduženih članica eurozone. To bi, pak, moglo izazvati krizu cijelog bankarskog sustava u eurozoni, a to bi osjetile i američke banke koje kreditiraju europske.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 5,3 posto, na 5.040 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,6 posto, na 5.480 bodova, a pariški CAC 6,1 posto, na 3.016 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,7 posto, na 8.719 bodova. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox