Susjedi Slovenci u deficitu od 1,3 milijarde eura

Proračunski deficit Slovenije u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 1,3 milijarde eura, ali je razlika između proračunskih priohoda i rashoda smanjena u odnosu na prošlu godinu.

Prema u četvrtak objavljenim podacima ministarstva financija, proračunski prihodi u prva tri kvartala iznosili su 5,6 milijardi, a rashodi 7 milijardi eura. Prema planovima, proračunski deficit do kraja će godine dosegnuti 1,7 milijardi eura, odnosno 4,6 posto nacionalnog BDP-a.

Proračunski prihodi u prvih devet mjeseci ove godine povećani su za 7,7 posto u odnosu na devetomjesečno lanjsko razdoblje, a rashodi za samo 1,9 posto. U europski proračun uplaćeno je 300 milijuna, a iz njega povučeno 539 milijuna eura. Izdavanjem državnih obveznica Slovenija se u siječnju i ožujku ove godine zadužila za dodatnih 3 milijarde eura.

Smanjenje proračunskog i javnog deficita, te razine zaduženosti, uglavnom je u središtu programskih dokumenata stranaka koje izlaze na prijevremene parlamentarne izbore 4. prosinca. Većina ih obećava da bi proračunski deficit u roku 4 godine bilo moguće smanjiti na 3 posto BDP-a, a u isto vrijeme i bez novog zaduživanja, racionalizacijom državne i javne uprave i štednjom, te kreditima domaćih banaka, podići sadašnji niski stupanj godišnjeg rasta BDP-a od ispod jedan posto na 4 posto kroz četiri godine. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox