Švicarski franak će se vezat za euro?

Precijenjeni švicarski franak predstavlja prijetnju za gospodarstvo i središnja banka ponovno će znatno povećati likvidnost u francima, najavio je u intervjuu za švicarske medije viceguverner SNB-a, ne isključujući ni mogućnost privremenog vezanja franka za euro.

Rast svjetskog gospodarstva usporava zbog aktualnih zbivanja u Sjedinjenim Državama i eurozoni, što teško pogađa švicarsko gospodarstvo. Situacija je dramatična kada se tome doda i jaki franak, tumači Thomas Jordan za zueriški dnevnik Tagesanzeiger. Stanje na financijskim tržištima znatno se pogoršalo u proteklim tjednima, naglasio je viceguverner SNB-a, ukazujući na snažna kolebanja tečajeva i izraženi bijeg ulagača u imovinu koju smatraju sigurnom, poput franka. Posljedično jačanje franka zahtijevalo je odgovor SNB-a koji je znatno povećao ponudu franaka na tržištu. U vrlo kratkom roku snažno smo povećali likvidnost i ponovno ćemo je povećati u velikom opsegu - najavljuje Jordan.

Potvrdio je i da SNB-ov mandat očuvanja stabilnosti cijena uključuje i mjeru privremenog vezanja franka za euro. Naš mandat uključuje i privremene mjere koje utječu na tečaj ako one u dugoročnoj perspektivi ciljaju na stabilnost cijena. Franak je u proteklih godinu dana ojačao 31 posto prema euru, odražavajući strah ulagača od eskalacije dužničke krize u eurozoni. U četvrtak ujutro franak je na zueriškom tržištu oslabio prema euru, kliznuvši na 1,0398 franaka za euro. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox