Svjetska banka brine zbog sve bržeg rasta cijena hrane

Svjetska banka u ponedjeljak je izrazila spremnost da priskoči u pomoć vladama zbog brzog rasta cijena žitarica, koji je ponovno u opasnost doveo najsiromašnije u svijetu, a mogao bi izazvati dugotrajne teške posljedice.

Ne možemo dopustiti da kratkoročni uzlet cijena hrane izazove dugoročne štetne posljedice po najsiromašnije i najranjivije u svijetu, kazao je predsjednik Grupe Svjetske banke Jim Yong Kim u današnjem priopćenju.

Svjetska banka i naša partneri budno prate ovu situaciju tako da možemo pomoći vladama da uvedu mjere koje će ljudima olakšati situaciju, kazao je Kim, stručnjak za javno zdravlje, suočen sa svojim najvećim izazovom u dva mjeseca otkako je preuzeo tu čelnu dužnost.

Velika suša na američkom srednjem Zapadu dramatično je snizila očekivani urod žitarica, oživjevši sjećanje na 2008. godinu, kada je oštar rast cijena hrane izazvao prosvjede u nekim zemljama i postavio pitanje korištenja poljoprivrednih kultura u proizvodnji biogoriva.

Cijene žitarica porasle više od 50 posto

Cijene pšenice poskočile su za više od 50 posto a cijene kukuruza za više od 45 posto od sredine lipnja, s obzirom na sušna razdoblja u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu, te prekomjerno kišna razdoblja u Europi i slabiji od prosjeka početak sezone indijskih monsunskih kiša, koji su pridonijeli zabrinutostima glede globalnog uroda.

Cijene soje, ključne u ljudskoj prehrani i hrani za životinje, također su porasle za gotovo 30 posto u posljednja dva mjeseca i gotovo 60 posto od kraja prošle godine.

Kada cijene hrane rastu, obitelji reagiraju tako da povlače djecu iz škole i hrane se jeftinije, hranom slabije nutritivne vrijednosti, što može imati katastrofalne doživotne posljedice po društvenu, fizičku i mentalnu dobrobit milijuna mladih ljudi, kazao je Kim. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox