Svjetske burze: Od oduševljenja do razočaranja

Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica jačale, zahvaljujući nadi ulagača da se usporavanje rasta gospodarstva SAD-a zaustavlja, no u petak su, nakon razočaravajućih vijesti s tamošnjeg tržišta rada, znatno pale.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 12.657 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 2.859 bodova.

 

Početkom tjedna stabilan rast cijena dionica

Tako je niz trgovačkih lanaca izvijestio o boljoj nego što se očekivalo prodaji u lipnju. Ulagači su se plašili da će visoke cijene goriva izazvati pad potrošnje na ostale proizvode, no posljednji podaci pokazuju da je prodaja 25 trgovačkih lanaca u prodavaonicama otvorenima najmanje godinu dana porasla 6,5 posto, dok su analitičari očekivali rast od 4,9 posto.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica trgovačkih lanaca. Samo u jednom danu S&P indeks trgovačkog sektora skočio je 2,4 posto.

 

Ulagače oduševilo izvješće ADP-a

ADP je najveća američka agencija za zapošljavanje, prema kojoj je u lipnju u privatnom sektoru otvoreno 157.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 68.000 i znatno više nego u svibnju, kada je otvoreno 36.000 novih radnih mjesta.

Nakon tih podatak porasla su očekivanja u vezi ključnog vladinog izvješća o zaposlenosti. Prije izvješća ADP-a analitičari su u Reutersovoj anketi očekivali rast broja zaposlenih za otprilike 90.000, da bi nakon izvješća povećali procjene na više od 120.000.

 

 

U petak je uslijedio 'hladan tuš'

U SAD-u je u lipnju otvoreno samo 18.000 novih radnih mjesta, znatno manje nego što je itko očekivao, manje nego mjesec dana prije i najmanje u posljednjih devet mjeseci, pokazuju podaci američke vlade. Stopa nezaposlenosti porasla je, pak, s 9,1 na 9,2 posto, dok se očekivalo da će ostati nepromijenjena.

Ovi podaci pokazuju da je tržište rada i dalje slabo, da se nastavlja usporavanje rasta gospodarstva. Zbog toga su splasnule nade da će već u srpnju gospodarski rast ubrzati - kaže Nigel Gault, ekonomist u tvrtki IHS Global Insight.

Zbog toga su u petak cijene dionica znatno pale, pa je veći dio dobitaka indeksa od početka tjedna splasnuo.

 

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale

Londonski FTSE indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 5.990 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,23 posto, na 7.402 boda, a pariški CAC 2,35 posto, na 3.913 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,7 posto, na 10.137 bodova, najvišu razinu u 7 tjedana. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox