Svjetske burze ojačale drugi tjedan zaredom

Prošloga su tjedna na svjetskim burzama cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, jer su odlični poslovni rezultati kompanija i procjene da će američka središnja banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku potaknuli optimizam.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 12.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.873 boda.

 

Za Dow Jones i S&P 500 to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq još od prosinca 2000. godine

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo zaradama kompanija u prvom tromjesečju. Ulagače su oduševili Caterpillar, najveći svjetskih proizvođač teške mašinerije, naftni divovi Exxon Mobile i Chevron, potom Ford, Merck, Procter & Gamble, Goodyear Tire & Rubber…

Multinacionalne kompanije objavljuju jako dobre brojke i najavljuju dobra vremena. Očito je da raste potražnja u svjetskom gospodarstvu, što pozitivno utječe na tržište kapitala - kaže Joseph Benanti, direktor u tvrtki Roseblatt Securities.

No, neke su kompanije razočarale. Podbacili su, među ostalim, rezultati Microsofta i Research in Motiona, proizvođača BlackBerrya.

 

Pozitivno su na tržište utjecale i odluke američke središnje banke

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da će program otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica završiti u lipnju, kako je i planirano.

Zbog toga ulagače nije pokolebao ni podatak o usporavanju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju na 1,8 posto. Analitičari su očekivali rast od 2 posto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu gospodarstvo ojačalo 3,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 posto, na 6.069 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,0 posto, na 7.514 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 4.106 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,72 posto, na 9.849 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox