Svjetske burze ojačale, nakon šest tjedana gubitaka

Nakon šest tjedana gubitaka, na većini najvažnijih svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi da će uskoro biti riješeni grčki dužnički problemi, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, na 12.004 boda, a S&P 500 0,04 posto, na 1.271 bod. Nasdaq indeks pao je, pak, 1 posto, na 2.616 bodova.

 

Moguće rješavanje dužničke krize pozitivno djelovalo na indekse

Za S&P 500 i Dow Jones indeks to je prvi tjedni rast nakon šest tjedana gubitaka, što se zahvaljuje naznakama da će grčka dužnička kriza uskoro biti riješena, da će početkom srpnja biti dogovoren plan spašavanja te članice eurozone, koja grca pod teretom više od 330 milijardi eura dugova.

Njemačka i Francuska poručile su u petak da će zatražiti od banaka, koje su izložene grčkim dugovima, da dobrovoljno sudjeluju u spašavanju te članice eurozone.

 

Povećana ulaganja

Najave rješavanja grčke dužničke krize ponešto su ohrabrile ulagače krajem tjedna, no analitičari upozoravaju da trend pada cijena dionica, koji traje od kraja travnja, možda još nije završen.

Tehnički indikatori, kao što je odnos između opcija na prodaju i kupnju dionica, i dalje šalju negativne signale. Rast VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija prošloga tjedna također ukazuje na nesigurnost ulagača.

Svi posredni, privremeni podaci šalju prodajne signale - kaže Larry McMillan, predsjednik tvrtke McMillan Analysis.

 

Daljnji smjer tržišta ovisit će i o novim makroekonomskim podacima

U posljednje vrijeme većina njih ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Prema izvješću podružnice Feda u New Yorku, industrijska proizvodnja u toj regiji neočekivano je u lipnju pala, i to na najnižu razinu od studenoga prošle godine. Pale su i nove narudžbe, dok je pokazatelj optimizma među industrijalcima zaronio na najnižu razinu od početka 2009. godine.

Svakoga dana stižu novi negativni makroekonomski podaci. Ulagači su te vijesti dosad gurali pod tepih, govoreći da se radi o mekom prizemljenju gospodarstva i da je to samo privremeno - kaže Polcari.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, na 5.714 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 1,34 posto, na 7.164 boda, a pariški CAC 0,47 posto, na 3.823 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 1,72 posto, na 9.351 bod, najnižu razinu u tri mjeseca. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox