Svjetske burze oslabile peti tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale peti tjedan zaredom jer svi najvažniji makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, posebice američkog.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 2,3 posto, na 12.151 bod, a za toliko je pao i S&P 500, na 1.300 bodova. Nasdaq indeks također je izgubio 2,3 posto, skliznuvši na 2.732 boda. To je peti tjedan zaredom kako vodeći indeksi slabe, a duže razdoblje klizanja S&P-a posljednji puta zabilježeno je u ljeto 2008. godine, kada je pao šest tjedana zaredom.

 

Slabi rezultati američkog gospodarstva suprotni očekivanjima

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u svibnju njegov indeks industrijske aktivnosti potonuo sa 60,4 na 53,5 bodova, što je njegov najveći pad od rujna 2009. godine. Doduše, ISM indeks uslužnog sektora porastao je u svibnju više nego mjesec dana prije, no taj je podatak ostao u sjeni razočaravajućeg izvješća s tržišta rada.

U svibnju je, naime, broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 54.000, što je najmanji rast zaposlenosti od rujna prošle godine. U anketi Reutersa analitičari su očekivali otvaranje 150.000 novih radnih mjesta. Očekivali su i pad stope nezaposlenosti s 9 na 8,9 posto, no ona je porasla na 9,1 posto.

 

Ni potrošnja u SAD-u se ne oporavlja značajnije

Doduše, u većini trgovačkih lanaca prodaja je u svibnju porasla, no manje nego što se procjenjivalo, pa su prošloga tjedna pale cijene dionica u trgovačkom sektoru.

Oslabio je i automobilski sektor, nakon podataka o padu prodaje vozila u SAD-u u svibnju, jer su potrošači suzdržani zbog slabljenja gospodarstva i visokih cijena goriva. Svi ti podaci potvrdili su tezu o slabljenju oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Usporavanje rasta je očigledno, što je među ostalim posljedica visokih cijena goriva i poremećaja u japanskom gospodarstvu, nakon katastrofalnog potresa u ožujku. Zbog toga američko gospodarstvo prelazi iz faze oporavka u fazu skromnijeg rasta - kaže Jim McDonald, strateg u tvrtki Northern Trust Global Investment.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,40 posto, na 5.855 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,76 posto, na 7.109 bodova, a pariški CAC 1,52 posto, na 3.890 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 9.492 boda. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox