Svjetske burze oslabile šesti tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale šesti tjedan zaredom, što na Wall Streetu nije zabilježeno još od 2002. godine, jer ulagače zabrinjavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 1,6 posto, na 11.951 bod, zaronivši, po prvi puta od sredine ožujka, ispod psihološki važne razine od 12.000 bodova. S&P 500 potonuo je, pak, 2,2 posto, na 1.270 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 2.643 boda.

 

Već šesti tjedan zaredom kako indeksi slabe

Ako cijene dionica padnu i idućega tjedna, bit će to prvi puta u 10 godina da su pale sedam tjedana zaredom. Zadnji puta to se dogodilo tijekom dot.com krize polovicom 2001. godine.

Nastavak pada cijena dionica posljedica je novih naznaka slabljenja američkog gospodarstva. Fedova tzv. 'Bež knjiga' pokazala je da u sedam od 12 regija SAD-a gospodarska aktivnost stagnira, u četiri slabi, a samo u jednom jača.

To je potvrdio i predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazavši kako u ovoj godini gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo zbog visokih cijena goriva, ali i katastrofalnog potresa u Japanu koji je narušio industrijsku mrežu nabave. Bernanke očekuje da će se rast gospodarstva ubrzati u drugoj polovici godine, no oporavak će, kaže, „ostati frustrirajuće spor gledajući iz perspektive milijuna nezaposlenih“.

 

Ulagači razočarani komentarima Bernankea

Ulagači su očekivali najavu novih monetarnih mjera za poticanje rasta gospodarstva, s obzirom da 600 milijardi dolara vrijedan program Feda za otkup državnih obveznica istječe krajem lipnja. Mnogi se plaše da će tada oslabiti likvidnost na financijskim tržištima, što bi moglo dodatno pritisnuti cijene dionica.

Nije da je tržište od Bernankea očekivalo pozitivne komentare, no nije očekivalo ni tako negativne. Osim toga, ulagači su se nadali najavi novih Fedovih poticajnih mjera, no to je izostalo - kaže Stephen Massocca, direktor u banci Wedbush Morgan.

Ne slabi samo američko gospodarstvo. Prošloga je tjedna objavljeno da je u Britaniji industrijska proizvodnja pala znatno više nego što se očekivalo, dok je Kina ostvarila manji nego što se očekivalo vanjskotrgovinski višak. Pritom je izvoz Kine u SAD i Europsku uniju pao na najnižu razinu od kraja 2009. godine, što pokazuje da slabi potražnja.

 

Osnovno je pitanje kada će se pad cijena dionica zaustaviti

S&P 500 indeks potonuo je od početka svibnja, kada je dosegnuo najvišu ovogodišnju razinu, oko 6,6 posto. Nastavi li klizati, na snažnu podršku naišao bi na 1.250 bodova, najnižoj ovogodišnjoj razini, zabilježenoj u ožujku.

Mislim da bi na razini S&P indeksa od 1.250 bodova naišli na čvrstu potporu. No, ulagači su vrlo osjetljivi na svaku vijest, a s obzirom da smo u području preprodanosti, i najmanja dobra vijest mogla bi potaknuti rast cijena dionica - kaže Massocca.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 5.765 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,57 posto, na 7.069 bodova, a pariški CAC 2,19 posto, na 3.805 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,23 posto, na 9.514 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox