Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica slabog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, ali i smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 12.341 bod. S&P 500 pao je 0,6 posto, na 1.319 bodova, a za toliko je skliznuo i Nasdaq indeks, zaronivši na 2.764 boda.

 

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata nije počela tako dobro kako su se ulagači nadali

Premda je nekoliko vodećih američkih kompanija u prvom tromjesečju ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, većina je razočarala slabim prihodima i opreznim poslovnim procjenama. Među ostalim, razočarale su banke JPMorgan & Chase i Bank of America, tehnološki lider Google, najveći američki proizvođač aluminija Alcoa…

Nastavi li se niz obeshrabrujućih poslovnih izvješća, postat ću pesimističan. No, trenutno bi tržište moglo krenuti u bilo kojem smjeru, a čini mi se da želi krenuti uzlazno - kaže Randall Warren, direktor u tvrtki Warren Financial Service.

 

Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku pala na otprilike 109,50 dolara po barelu

Dulje vrijeme na tržištu su predvodili sektori povezani s rastom cijena nafte i sirovina. No, kada će cijene sirovina početi klizati, slijedit će ih i dionice iz tih sektora - kaže Robert Van Batenburg, direktor u tvrtki Louis Capital.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je dnevno mijenjalo manje od 7 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,98 posto, na 5.996 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,55 posto, na 7.178 bodova, a pariški CAC 2,15 posto, na 3.974 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 9.591 bod. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox