Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama vodeći indeksi pali drugi tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da je trend rasta cijena dionica, koji traje od kolovoza lani, pri kraju zbog oštrog pada cijena sirovina i skorašnjeg završetka kvantitativnog popuštanja američke monetarne politike.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,34 posto, na 12.595 bodova, dok je S&P 500 pao 0,2 posto, na 1.337 bodova. Nasdaq indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 2.828 bodova. Od početka mjeseca S&P 500 indeks izgubio je 1,9 posto, a ostali indeksi više od 1,5 posto.

 

Najviše su prošloga tjedna pale cijene dionica u financijskom sektoru

S&P indeks tog sektora potonuo je 1,5 posto, dok su dionice u energetskom sektoru oslabile 1,4 posto.

Zabrinutosti investitora zbog usporavanja gospodarskog rasta diljem svijeta, skorašnjeg završetka ultra-popustljive monetarne politike Feda i intenziviranja dužničke krize u eurozoni potkopavaju mogućnost daljnjeg rasta tržišta.

Oštar pad cijena sirovina nagnale su pojedine fond menadžere na procjene o korekciji cijena dionica na niže, s obzirom da je uzlet indeksa posljednjih mjeseci bio temeljen na rastu cijena dionica proizvođača sirovina.

Mislim da su ovo prvi udari koji vode korekciji cijena dionica na niže. No, epicentar te korekcije vjerojatno će biti na tržištu sirovina koje je već sada prilično uzdrmano - kaže James Dailey, portfelj menadžer u fondu TEAM Asset Strategy.

 

Dailey očekuje korekciju od 6 do 8 posto u odnosu na najviše ovogodišnje razine Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Uzlaznom trendu cijena dionica i sirovina od kolovoza prošle godine značajni doprinos dao je drugi krug kvantitativnog monetarnog popuštanja američke središnje banke. No, program otkupa obveznica vrijedan 600 milijardi dolara završava u lipnju.

Kvantitativno popuštanje monetarne politike djelovalo je poticajno na tržište kapitala. No, malo je vjerojatno da će Fed nastaviti s takvim mjerama, stoga je jasno da će završetak programa otkupa državnih obveznica praktično značiti početak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u - kaže Natalie Trunow, potpredsjednica u fondu Calvert Investment Management.

Mnogo je nervoze među investitorima i pred sastanak europskih ministara financija početkom idućega tjedna, a jačaju i sumnje da će Grčka ipak morati restrukturirati svoj dug. Zbog toga je pod pritiskom euro, pa je njegov tečaj prema dolaru u petak zaronio na najnižu razinu u šest tjedana, na 1,4065 dolara.

 

Pad na europskim burzi, ali i na Tokijskoj

Dionicama i eurom u proteklih tjedan dana trgovalo se po vrlo sličnom obrascu, posebice u petak, kada je pad cijena dionica koincidirao s oštrim padom tečaja eura.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 posto, na 5.925 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,2 posto, na 7.403 boda, a pariški CAC 0,96 posto, na 4.018 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,14 posto, na 9.648 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox