Svjetske burze pod pritiskom dužničke krize i recesijskih prijetnji

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale zbog strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni i nove recesije u SAD-u.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 2,2 posto, na 10.992 boda, dok je S&P 500 pao 1,7 posto, na 1.154 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 2.467 bodova. To je već šesti tjedni pad tih indeksa u posljednjih sedam tjedana.

 

Polovicom prošloga tjedna cijene su dionica osjetno porasle

To je uslijedilo nakon što je njemački ustavni sud odbio tužbu kojoj je bio cilj blokirati sudjelovanje Njemačke u međunarodnoj financijskoj pomoći Grčkoj i drugim članicama eurozone. U Italiji je, pak, Senat prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i tu članicu eurozone.

Premda se s vremena na vrijeme čini da su europski dužnosnici spremni odlučno se uhvatiti u koštac s dužničkim problemima, povjerenje ulagača ponovno padne svaki puta kada se pokaže da ti problemi nisu riješeni.

 

Juergen Stark podnio ostavku

A to se pokazalo u petak, kada je član upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark neočekivano podnio ostavku zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica.

Njegovo protivljenje tom programu, koji je ključan za sprječavanje širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku te smanjenje prinosa na državne obveznice, pokazuje koliko su podijeljena mišljenja o tome kako suzbiti tu krizu.

To je izazvalo sumnje u sposobnost europskih političara da riješe dužničke probleme, pa je na tržištima ponovno zavladao strah od bankrota pojedinih članica eurozone, što bi moglo izazvati novu bankarsku krizu, kao i 2008. godine, te uvesti svjetska gospodarstva u novu recesiju.

 

Slabi makroekonomski podaci iz SAD-a

Lošem raspoloženju na tržištu pridonijeli su i novi slabi makroekonomski podaci iz SAD-a, posebice s tržišta rada, što je potaknulo strahovanja ulagača od nove recesije. Zbog toga su krajem tjedna cijene dionica oštro pale, izbrisavši sve prethodne dobitke.

Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD-a Barack Obama koji u četvrtak najavio paket mjera za poticanje zapošljavanja, vrijedan 447 milijardi dolara. S obzirom na nedavne svađe u Kongresu o proračunskom deficitu i povećanju razine zaduženja države, ulagači nisu sigurni da će Obamin prijedlog dobiti 'zeleno svjetlo' u parlamentu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 5.214 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,3 posto, na 5.189 bodova, a pariški CAC 5,5 posto, na 2.974 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,4 posto, na 8.737 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox