Svjetske burze pod snažnim pritiskom dužničke krize

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica straha ulagača od širenja dužničke krize jer su troškovi financiranja prezaduženih članica eurozone dosegnuli razine koje se smatraju dugoročno neodrživima.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 2,9 posto, na 11.796 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,8 posto, na 1.215 bodova, a Nasdaq indeks 4 posto, na 2.572 boda. Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od širenja dužničke krize, na što upućuje i snažan rast prinosa na obveznice članica eurozone.

Francuska poziva ECB na odlučniju reakciju

Pariz smatra da bi europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF) trebao dobiti bankarsku licencu, kako bi mu se povećali financijski kapaciteti, dok se Berlin tome protivi.

Pariz također smatra da bi Europska središnja banka, koja već kupuje obveznice članica eurozone, trebala odlučnije intervenirati kako bi spriječila daljnji rast prinosa i stabilizirala europsko tržište obveznica, dok se Berlin protivi političkom pritisku na središnju banku, navodeći da bi to bilo protivno pravilima Europske unije.

To je duga priča koja se sporo razvija. Premda ima pomaka u pozitivnom smjeru, primjerice u Italiji i Grčkoj, uvijek se čini da nakon jednog koraka naprijed slijede dva koraka natrag - kaže Jack Ablin, direktor u Private Harris banci.

 

Oštar pad cijena dionica američkih banaka

Prošloga je tjedna središnja japanska banka izrazila zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja te krize na japansko gospodarstvo, dok je Bank of England smanjila procjene rasta britanskog gospodarstva.

Agencija Fitch procjenjuje, pak, da izloženost pet najvećih američkih banaka u francuskim bankama, bilo preko kredita, bilo preko depozita i druge imovine, doseže 114 milijardi dolara. Slabljenje francuskih banaka, koje su vrlo izložene grčkim i talijanskim dugovima, negativno bi, smatra Fitch, utjecalo na američke banke. Zbog toga su prošloga tjedna oštro pale cijene dionica američkih banaka.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,3 posto, na 5.362 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 5.800 bodova, a pariški CAC 4,8 posto, na 2.997 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,6 posto, na 8.374 boda, najnižu razinu u mjesec dana. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox