Svjetske burze polako se oporavljaju od uragana Sandy

Foto: Ilustracija

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima, no taj je rast bio nevelik jer je ulagačima nedostajalo usmjerenje s Wall Streeta, gdje se zbog uragana Sandy u ponedjeljak i utorak nije radilo. 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 13.093 boda, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 2.982 boda. S&P 500 ojačao je, pak, 0,2 posto, na 1.414 bodova. Uragan Sandy natjerao je američke vlasti da po prvi puta od kraja 19. stoljeća na dva dana zatvore njujoršku burzu, što je smanjilo obujam trgovanja i na drugim najvećim svjetskim burzama. No, od srijede, kada se na Wall Streetu ponovno počelo raditi, cijene su dionica rasle, ponajviše zahvaljujući naznakama stabilizacije aktivnosti u najvećim globalnim gospodarstvima, kao što je kinesko.

Nakon duljeg razdoblja usporavanja, ubrzava se i rast američkog gospodarstva, na što ukazuju podaci s američkog tržišta rada. U listopadu je broj zaposlenih porastao za 171.000, oko 45.000 više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije. No, stopa nezaposlenosti porasla je, očekivano, sa 7,8 na 7,9 posto. Unatoč tome, u petak su cijene dionica na Wall Streetu oštro pale, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

Zarade kompanija i nisu tako loše, no zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, podbacuju prihodi, i to premda su analitičari ljestvicu postavili vrlo nisko. Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih 61,9 posto ostvarilo je u proteklom tromjesečju veću dobit nego što se procjenjivalo, što je u skladu s dugoročnim prosjekom od 62 posto, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

No, pritom je samo 38,2 posto kompanija ostvarilo veće prihode nego što se očekivalo, što je znatno ispod dugoročnog prosjeka 62 posto. Teško je odrediti u kojem će smjeru tržište krenuti – ovaj je radni tjedan, naprasno skraćen za dva dana, doista bio čudan. Općenito, tržišni je trend silazni, što je primarno povezano s razočaravajućim prihodima kompanija u trećem tromjesečju, kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson. Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 5.868 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,8 posto, na 7.363 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 3.492 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 9.051 bod. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox