Svjetske burze ponovno u problemima

Na svjetskim burzama i dalje vlada velika nesigurnost, pa su nakon snažnog rasta početkom tjedna cijene dionica posljednjih dana oštro pale, jer je splasnuo entuzijazam u vezi rješavanja dužničke krize, a ulagače je obeshrabrio i niz podataka koji ukazuje na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 10.913 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,4 posto, na 1.131 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 2.415 bodova. Početkom prošloga tjedna cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici konačno usuglasiti način borbe protiv dužničke krize i pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot.

Njemački je parlament u četvrtak izglasao proširenje mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilnost, pa će se sredstvima tog fonda, vrijednog 440 milijardi eura, moći kupovati državne obveznice i kreditirati prezadužene članice eurozone.

Uskoro odluka o novoj tranši financijske pomoći Grčkoj

No, analitičari upozoravaju i da još nema konačnih odluka o načinu rješavanja dužničke krize. Njemačka i Francuska zajedno predlažu da se Ateni otpiše 50 posto dugova, a da se velike banke koje su izložene u grčkim obveznicama dokapitaliziraju. Mediji pišu i da bi Europska središnja banka mogla smanjiti ključne kamatne stope.

Postoje i neslaganja među članicama eurozone oko uvjeta koje bi Grčka trebala ispuniti kako bi dobila iduću tranšu financijske pomoći i tako izbjegla bankrot. U Atenu su stigli inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a, koji će utvrditi je li Grčka ispunila uvjete kako bi dobila daljnju pomoć.

Ako Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, ta bi članica eurozone polovicom listopada mogla bankrotirati, što bi ojačalo ionako snažan pritisak na druge prezadužene članice tog bloka, kao što su Irska i Portugal.

Najveći pad indeksa od financijske krize 2008.

U petak je završen treći kvartal. S&P 500 indeks potonuo je u proteklom tromjesečju 14,3 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od posljednjeg tromjesečja 2008. godine i vrhunca financijske krize. Time je tržišna vrijednost dionica uvrštenih u S&P 500 indeks smanjena za 1.700 milijardi dolara. Dow Jones indeks pao je, pak, u trećem tromjesečju oko 1.500 bodova, ili 12,1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 5.128 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,8 posto, na 5.502 boda, a pariški CAC 6,1 posto, na 2.981 bod. Unatoč prošlotjednom rastu, i na europskim su burzama cijene dionica u proteklom kvartalu zabilježile najveći pad od financijske krize 2008. godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 8.700 bodova. U proteklom je kvartalu Nikkei pao 11,4 posto. (Hina/dk)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox