Svjetske burze porasle treći tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna, već trećega zaredom, cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i izgledima da će američka središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 11.132 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.183 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 2.479 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Boeing, McDonald's, Apple, Amazon.com i IBM samo su neki od američkih korporativnih divova koji su u trećem tromjesečju ostvarili veće zarade nego što se procjenjivalo.

Kompanije i dalje pokazuju da mogu dobro poslovati, unatoč usporavanju rasta gospodarstva, i u tome su vrlo dobre - kaže Paul Zemsky, direktor u ING-a.

Ni banke nisu razočarale. Goldman Sachs, Citigroup i Wells Fargo ostvarili su u proteklom kvartalu iznenađujuće dobre rezultate, a neočekivanim gubitkom razočarao je samo Morgan Stanley.

Unatoč boljim od očekivanja kvartalnim poslovnim rezultatima, pod pritiskom je bila dionica najveće američke banke – Bank of America. U proteklih 7 dana cijena te dionice pala je gotovo 16 posto.

Posljedica je to vijesti da fondovi PIMCO i BlackRock, te podružnica Feda u New Yorku traže od Bank of America da otkupi oko 47 milijardi dolara vrijednih obveznica povezanih s lošim hipotekarnim kreditima, koje je svojedobno izdala njezina podružnica Countrywide Financial.

S druge strane, pozitivno je na tržište utjecala tzv. 'Bež knjiga' Feda u kojoj središnja američka banka poručuje da gospodarstvo posljednjih tjedana sporo raste, uz slabe inflacijske pritiske, dok se poslodavci suzdržavaju od zapošljavanja i investicija.

To je učvrstilo uvjerenje da će Fed uskoro uvesti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, na 5.741 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,74 posto, na 6.605 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 3.868 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 0,78 posto, na 9.426 bodova. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox