Svjetske burze pozitivno reagirale na summit EU-a, ali…

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladala velika nesigurnost dok se čekao summit Europske unije, čiji rezultati nisu razočarali, ali ni oduševili ulagače.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 12.184 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.255 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 2.646 bodova.

Na tržištu je prošloga tjedna vladala nervoza u iščekivanju summita EU-a na kojemu se rješavala sudbina eurozone. Cijene dionica umjereno su padale ili rasle ovisno o novim vijestima o pripremama platforme za taj sastanak na vrhu.

 

Do znatnijeg pada burzovnih indeksa došlo je u četvrtak

Čelnici ECB-a su s redovne sjednice poručili da ne kane povećati program za kupnju državnih obveznica, dok su se ulagači nadali najavi pojačane kupnje, čime bi se smanjili prinosi na dugove prezaduženih članica eurozone.

Razočaranje odlukom ECB-a izazvalo je skok prinosa na talijanske 10-godišnje obveznice toga dana za čak 0,44 postotna boda, na 6,51 posto, čime su se ponovno približili razini od 7 posto, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja.

Ulagače pritom nije ohrabrila ni odluka ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 1 posto, što bi trebalo spriječiti dublju recesiju gospodarstva tog bloka.

 

Već su se u petak cijene dionica oporavile

Oporavku cijenaje pripomoglo što su na summitu EU-a čelnici 26 od 27 članica poduprli sporazum o jačanju fiskalne discipline i automatskim kaznama u slučaju prekoračenja dogovorenih proračunskih pravila, što bi trebalo pomoći rješavanju dužničke krize eurozone.

Svih 17 članica eurozone pristalo je na dogovor, devet ostalih članica EU-a najavilo je da će ga potpisati nakon konzultacija s nacionalnim parlamentima, a jedino mu se Velika Britanija neće priključiti.

Na većini europskih burzi prošloga su tjedna, pak, cijene dionica oslabile. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,4 posto, na 5.529 bodova, a frankfurtski DAX 1,5 posto, na 5.986 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0,2 posto, na 3.172 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,2 posto, na 8.536 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox