Svjetske burze snažno porasle drugi tjedan zaredom

Zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici do kraja ovoga mjeseca usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, i to drugi tjedan zaredom, što nije zabilježeno još od početka srpnja.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,9 posto, na 11.644 boda, dok je S&P 500 skočio 6 posto, na 1.224 boda, a Nasdaq indeks 7,6 posto, na 2.667 bodova. Zahvaljujući tome, Dow Jones i Nasdaq ponovno su u plusu u odnosu na početak godine.

 

Ojačao bankarski sustav

Od samog početka prošloga tjedna cijene su dionica snažno rasle, potaknute obećanjem francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel da će do sastanka lidera skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava 3. studenoga sastaviti cjelovit plan za rješenje dužničke krize i dokapitalizaciju europskih banaka.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i brzoj nacionalizaciji krizom pogođene francusko-belgijske financijske grupe Dexia, što pokazuje da europske vlasti neće dopustiti propast bankarskih divova.

Očekuje se, također, da europski lideri Grčkoj uskoro odobre novu tranšu međunarodnog kredita, koji bi joj pomogao da izbjegne bankrot. Zahvaljujući nadi u skorašnje rješavanje dužničke krize, među najvećim su dobitnicama prošloga tjedna bile dionice banaka.

 

Pozitivni makroekonomski podaci SAD-a

Promet u trgovini na malo porastao je u SAD-u u rujnu za 1,1 posto, znatno više nego što se očekivalo, a i drugi podaci pokazuju da gospodarstvo, premda sporo, ipak raste.

Mnogi ulagači koji su se držali po strani zbog makroekonomskih rizika sada su odlučili ući na tržište jer se nadaju daljnjem usponu cijena dionica - kaže Hank Smith, direktor u tvrtki Haverford Trust.

Zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize i nove recesije u američkom gospodarstvu, prije desetak dana S&P 500 indeks zaronio je u jednom trenutku u 'tržište medvjeda', što znači da je bio 20 posto niži u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu. Od tada je S&P 500 skočio 14 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3 posto, na 5.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,1 posto, na 5.967 bodova, a pariški CAC 3,9 posto, na 3.217 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 8.747 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox