Svjetske burze zahvatio optimizam, Grčka prihvatila mjere štednje

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je Grčka prihvatila program proračunske štednje i tako izbjegla bankrot.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna skočio 5,4 posto, na 12.582 boda, dok je S&P 500 porastao 5,6 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 6,2 posto, na 2.816 bodova. To je njihov najveći tjedni skok od srpnja 2009. godine.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje grčkom parlamentu koji je, unatoč žestokim prosvjedima na ulicama Atene, prihvatio petogodišnji program smanjenja javne potrošnje, povećanja poreza i privatizacije državne imovine.

 

Dužnička kriza

Grčki dužnički problemi bili su najveća prepreka tržištu posljednjih mjeseci jer su se ulagači plašili da se kriza može proširiti i na druge članice eurozone te dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.

Odluka Grčke odagnala je s tržišta veliku neizvjesnost, pa se ulagačima vratilo povjerenje - kaže Peter Anderson, portfelj menadžer u fondu Congress Asset Management.

 

Dobre vijesti iz američke industrije

Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća u posljednje vrijeme, ulagače su prošloga tjedna ohrabrili i neočekivano dobri podaci iz američke industrije. Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u lipnju njegov indeks industrijske aktivnosti porastao s 53,5 na 55,3 boda, dok su analitičari očekivali pad na 51,8 bodova.

To je prvi rast ISM indeksa u posljednja četiri mjeseca, što je podržalo teze da je usporavanja rasta američkog gospodarstva samo privremeno, zbog narušavanja nabavnog lanca nakon katastrofalnog potresa u Japanu, visokih cijena nafte i slabosti tržišta rada.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 5,12 posto, na 5.989 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4,18 posto, na 7.419 bodova, a pariški CAC 5,89 posto, na 4.007 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2 posto, na 9.868 bodova, najvišu razinu u 7 tjedana. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox