Talijanske banke uzele 116 milijardi eura zajmova ECB-a

Više od desetak talijanskih banaka, uključujući i vodeće kreditore UniCredit i Intesa Sanpaolo, uzele su više od 116 milijardi eura novih trogodišnjih zajmova koje je u srijedu na aukciji ponudila Europska središnja banka što je gotovo četvrtina od njihovog ukupnog iznosa, rekla su za Reuters tri izvora s izravnim saznanjima o tome.

ECB-ova prva ponuda trogodišnjih zajmova u srijedu je izazvala veliku potražnju, pa su se 523 banke zadužile za ukupno 489 milijardi eura, što je pobudilo nade da se kreditna kriza može izbjeći kao i da se novac može iskoristiti za kupnju talijanskih i španjolskih obveznica.

Najveći iznos, 12 milijardi eura, od države zajamčenih obveznica izlistala je banka Intesa Sanpaolo, koja je potvrdila da ih je iskoristila kao kolateral za zajmove. Dokument s burze pokazuje da je Banca Monte dei Paschi di Siena izlistala 10 milijardi eura obveznica, dok je UniCredit izlistao 7.5 milijardi eura obveznica.

Među ostalih 14 banaka su Banco Popolare s obveznicama vrijednim 3 milijarde eura, Banca Popolare di Sondrio, Banca Etruria, Banca Popolare Dell'Emilia Romagna i Credito Emiliano, navodi Reuters.

Bez kupovanja državnog duga

UniCredit i talijanska udruga banaka odbacili su ideju da će svježa i jeftina ECB-ova likvidnost potaknuti banke da kupuju više državnog duga.

Glavni direktor bankarske lobističke udruge ABI, Giovanni Sabatini, rekao je novinarima da pravila Europske agencije za banke (EBA), odvraćaju od kupnje državnih obveznica, tako da ni važna ECB-ova injekcija likvidnosti od gotovo 500 milijardi eura, ne može biti upotrebljena za potporu državnom dugu.

"BA je stvorila taj problem: nova toksična imovina su državne obveznice, u očima tržišta. Banke ne samo da neće povećati svoju izloženost, već će je vjerojatno smanjiti, a to stvara potencijalni problem za refinanciranje državnog duga, dodao je Sabatini. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox