Talijanski dug porastao na 120% BDP-a

Talijanski dug porastao je prošle godine na 120,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) ali je manjak pao na 3,9 posto BDP-a, u uvjetima recesije, izvijestio je u petak statistički ured Istat dok agencija Standard & Poor's upozorava da treba voditi računa o utjecaju reformi na rast.

U 2010. javni dug iznosio je 118,7 posto BDP-a, navode u Istatu, dodajući da je talijansko gopsodarstvo u poršloj godini poraslo za 0,4 posto. U trećem i četvrtom tromjesečju aktivnosti su se smanjile, i to za 0,3 odnosno za 0,7 posto.

Istatova je procjena prošlogodišnjeg rasta BDP-a slabija od one vlade koja je stopu rasta procijenila na 0,6 posto.

U međuvremenu je čelnica bonitetne agencije Standard & Poor's Myriam Fernandez de Heredia u razgovoru za poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore u izdanju od petka upozorila Rim da mora postaviti temelje za gospodarski rast i obuzdati dug kako bi talijanski rejting bio vraćen na razinu 'A'.

Prvi korak za Italiju bit će izmjena prognoze iz negativne u pozitivnu. To će ovisiti o kretanju duga, rastu i utjecaju reformi koje primjenjuje Montijeva vlada, kazala je izvršna direktorica S&P-a za ocjenjivanje boniteta zemalja u Europi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Reforme same po sebi nisu dovoljne, važan je njihov dugoročni utjecaj na rast, dodala je.

Vremenski okvir naše negativne prognoze iznosi dvije godine. To znači da se talijanska prognoza može promijeniti u naredna 24 mjeseca. Ako Italija krene u pravom smjeru, napravit ćemo prvi korak, istaknula je Fernandez de Heredia.

Naglasila je također da agencija nije negativna u pogledu eura i eurozone. "Razočarao nas je odgovor europske politike na krizu", pojasnila je. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox