Talijansko gospodarstvo past će iduće godine 0,5 posto

Foto: Ilustracija

Aktivnosti u talijanskom gospodarstvu, trećem po veličini u eurozoni, smanjit će se iduće godine za 0,5 posto, više nego što je prognozirala vlada, objavio je statistički ured ISTAT. 

Vlada premijera Maria Montija procjenjuje da će se aktivnosti iduće godine smanjiti za 0,2 posto. ISTAT-ova procjena za iduću godinu ukazuje na usporavanje pada, s obzirom na procijenjeni ovogodišnji pad BDP-a za 2,3 posto. Kao razlog navode pad domaće potražnje, koji će tek djelomice amortizirati povećana vanjska potražnja.

Ukupna ulaganja znatno će se smanjiti zbog tijesne ponude kredita i tvrdokorno negativne poslovne klime a negativan predznak imat će i osobna potrošnja, koja će odražavati pad kupovne moći domaćinstava i rastuću nezaposlenost. U idućoj će godini glavni oslonac BDP-a biti izvoz, s obzirom na očekivani blagi oporavak međunarodne trgovine, navode u ISTAT-u. Osobna potrošnja i ulaganja i dalje će biti slabi, pa će doprinos domaće potražnje rastu BDP-a biti negativan, navodi se u priopćenju.

U ISTAT-u ujedno upozoravaju da bi njihove prognoze mogle biti i dodatno snižene, s obzirom na čitav niz rizika za gospodarski rast. Opetovana eskalacija napetosti u eurozoni, povećana razlika u prinosima na talijanske državne obveznice u odnosu na referentne njemačke i sporiji oporavak međunarodne trgovine no što se trenutno očekuje mogli bi značajno naškoditi rastu talijanskog BDP-a i rezultirati dubljom i duljom recesijom u 2013. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox