Tečaj kune ostao je stabilan

HNB je nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije poručio kako nastavlja osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava.

Tečaj kune prema euru ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta, a istodobno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima. Za ocjenu i kratkoročnih učinaka rezultata referenduma treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima koji su izazvali znatnu volatilnost na financijskim tržištima, navodi HNB.

HNB ističe kako je između Hrvatske i Britanije prisutna relativno niska razina trgovinske povezanosti. Hrvatski je izvoz u Veliku Britaniju u 2015. godini iznosio 205 mil. eura, s udjelom od 1,8% ukupnog hrvatskog izvoza, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. Hrvatski uvoz iz te zemlje u istom razdoblju iznosio je 209 mil. eura, s udjelom od 1,1% u ukupnom uvozu, odnosno 0,5% hrvatskog  BDP-a. U 2015. godini u Hrvatsku je stiglo 490.510 britanskih turista (3,9% od ukupnih dolazaka), s ostvarenih 2,419.237 noćenja (3,7% ukupnih noćenja). Od 2011. do 2015. broj turista iz Velike Britanije koji dolaze u Hrvatsku  udvostručio se (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox