Tko su aktuari?

Zakonom o osiguranju (NN broj 151/2005) detaljno su utvrđeni uvjeti i način imenovanja aktuara te pravila obavljanja poslova aktuara, njegova obveza i odgovornost za procjenu rizika i određivanja adekvatnih premija osiguranja u skladu s njihovom važnom ulogom u poslovanju društva za osiguranje.

 

Ovo potonje prvenstveno u dijelu koji se odnosi na dostatno oblikovanje tehničkih pričuva namijenjenih za izvršenje obveza društva za osiguranje po ugovorima o osiguranju, iz razloga što se poslovi osiguranja temelje na aktuarskim izračunima vjerojatnosti šteta korištenjem statističkih podataka osiguranja.

Ovlašteni aktuar je osoba koja ima ovlaštenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (u daljnjem tekstu: HANFA) kao nadzornog tijela za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara.

Poslovi ovlaštenog aktuara su provjere oblikuju li se cjenici premija i tehničke pričuve osiguranja sukladno propisima te jesu li oblikovane tako da omogućuju trajno ispunjavanje svih obveza društva za osiguranje iz ugovora o osiguranju. (PS/Z.R.)

Naslov članka: Tko su aktuari

Autor: Zdenka Pogarčić, dipl. iur.
Izvor: Poslovni savjetnik br. 32-33, str. 86-87.

 Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox