Top 10 događaja iz svijeta biznisa koji su obilježili 2011. godinu

Europska kriza je najvažniji događaj u svijetu biznisa koji je obilježio 2011. godinu, smatraju poslovni urednici agencije The Associated Press, a prenosi Poslovni dnevnik.

U nastavku pročitajte koji su još događaji iz poslovnog i gospodarskog svijeta obilježili godinu koja je za nama.

Europska financijska kriza
Dužnička kriza uzdrmala je financijski sustav cijele Europe i dobrano zabrinula ostatak svijeta. Uslijed rasta troškova zaduživanja, Portugal je postao treća zemlja koja je zatražila europsku pomoć, nakon što su to lani napravile Grčka i Irska. Istovremeno, tržišta se pribojavaju da će veća gospodarstva, poput Španjolske i Italije, trebati spasonosne pakete.

Loše stanje američkog gospodarstva
Gospodarstvo SAD-a već se četiri uzastopne godine bori s problemima. Recesija je završila, ali tempo oporavka je još uvijek razočaravajuć.  Dvije i pol godine nakon završetka recesije,  čak 25 milijuna Amerikanaca je nezaposleno.

 Smrt Stevea Jobsa
Čelnik Applea umro je 5. listopada, dva mjeseca nakon što je njegova kompanija nakratko premašila Exxon Mobil po tržišnoj vrijednosti. Iza Jobsa ostaje niz tehnoloških uređaja koji su promijenili svijet, poput iPhonea i iPada.

Snižavanje američkog rejtinga
Zbog nemogućnosti političkih lidera da dogovore smanjenje proračunskog manjka, agencija Standard & Poor's srezala je američki vrhunski rejting - AAA. Riječ je o povijesnom presedanu.

Rupert Murdoch i skandal oko prisluškivanja
Britanski tabloid News of the World, u vlasništvu Murdochovog News Corpa, našao se u središtu velikog skandala zbog telefonskog prisluškivanja.

Potres u Japanu
Razoran japanski potres u ožujku rezultirao je nuklearnom krizom u zemlji i poremetio distributerske mreže mnogih kompanija. Velike štete pretrpili su automobilski divovi, poput Toyote i Honde.

Cijena benzina na rekordnoj razini
Maloprodajna cijena benzina u SAD-u dosegnula je prosječnu godišnju razinu od 3,53 dolara za galon, nadmašivši prijašnji rekord iz 2008. godine od 3,24 dolara.

Tehnološki IPO-i
Dionice društvene mreže LinkedIn zabilježile su snažan skok nakon uvrštenja na burzu u svibnju. Nakon LinkedIna uslijedili su IPO-i Pandore, Groupona i Zynge. Nakon uvrštenja na burzu, njihove dionice su ubrzo pale ispod početne cijene.

Prosvjedi na Wall Streetu
U rujnu se nekoliko stotina prosvjednika okupilo u blizini Njujorške burze, protestirajući protiv neoliberalnog kapitalizma i nejednakosti u raspodjeli bogatstva. Slični prosvjedi ubrzo su se raširili diljem svijeta.

Pad MF Globala
Bivši političar i nekadašnji direktor Goldman Sachsa Jon S. Corzine izgubio je kontrolu nad brokerskom tvrtkom MF Global na čije čelo je zasjeo 2010. godine. Zbog velikih dugova i izloženosti europskim obveznicama, MF Global je završio u stečaju krajem listopada. Klijenti su ostali bez 1,2 milijarde dolara, a Corzine je američkom Kongresu kazao da nema pojma gdje je taj novac nestao.

(jh)

 

 

Izvor: www.poslovni.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox