Topli rujanski dani smanjili prodaju u H&M-u diljem Europe

Neuobičajeno toplo vrijeme u ovogodišnjem rujnu diljem Europe glavni je razlog slabije prodaje jesenske odjeće u Hennes & Mauritzu (H&M), drugom najvećem lancu trgovina odjećom u svijetu.

Prihodi od prodaje u H&M-u u rujnu su tako u trgovinama koje posluju duže od godinu dana smanjeni sedam posto, objavila je švedska kompanija.

Ukupni prihodi, odnosno oni koji uključuju i trgovine otvorene u posljednjih godinu dana, uvećani su pak za tri posto, iskazani u lokalnim valutama. H&M je ranije objavio da su od 1. do 27. rujna prihodi uvećani za tri posto, navodeći kao glavne razloge toplo vrijeme i slabo povjerenje potrošača.

Švedsku kompaniju nerijetko se smatra bolje pozicioniranom za uspješno prevladavanje krize u usporedbi s konkurencijom, zahvaljujući geografskoj rasprostranjenosti i niskim cijenama. Ipak, posljednja četiri tromjesečja zaredom i ona bilježi pad dobiti zbog većih ulaznih troškova i snažne švedske krune.

Analitičari se slažu da su podaci o prodaji blago razočaravajući, no kažu da bi se trebali poboljšati čim zahladi.

Vidimo da se vrijeme u listopadu promijenilo na mnogim tržištima, pa vjerujem da će se zbog toga kupci vratiti u trgovine. Mislim da možemo očekivati bolji listopad, kazao je Nicolaj Jeppesen, analitičar u Sydbanku u Stuttgartu.

H&M ima više od 2.300 trgovina u 41 zemlji širom svijeta i u studenome se sprema lansirati kolekciju talijanske modne ikone Donatelle Versace. U rujnu je najavio da će ubrzati širenje poslovanja i otvoriti 265 novih trgovina u fiskalnoj 2010./2011., nasuprot ranije najavljenih 250.

Prošle godine u rujnu, prvom mjesecu tvrtkinog četvrtog tromjesečja, ukupni prihodi uvećani su 16 posto na razini grupe, dok su oni u usporedivim segmentima bili veći za osam posto. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox