Toyota u tri mjeseca zaradila 3,2 milijarde dolara

Foto: Ilustracija

Japanski proizvođač automobila Toyota utrostručio je tromjesečnu dobit, signalizirajući oporavak od posljedica elementarnih nepogoda, te je povisio prognozu za cijelu godinu unatoč padu prodaje u Kini. 

Toyota je na dobrom putu da u ovoj godini ponovo osvoji poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila a izvijestila je da je u razdoblju od srpnja do rujna ostvarila neto dobit od 257,9 milijardi jena (3,2 milijarde dolara), u usporedbi s 80,4 milijarde ostvarene u istom razdoblju prethodne godine.

Prihodi su se povećali 18 posto, na 5.400 milijardi jena (67,6 milijardi dolara), uz rast potražnje za Toyotinim vozilima na svim glavnim tržištima, uključujući Sjevernu Ameriku, Europu, Japan i azijske zemlje, bez Kine. Najveći japanski proizvođač automobila povisio je prognozu dobiti u cijeloj fiskalnoj godini koja traje do ožujka 2013., na 780 milijardi jena (9,8 milijardi dolara), s prethodno procijenjenih 760 milijardi jena (9,5 milijardi dolara).

U prethodnoj poslovnoj godini Toyota je ostvarila 283,5 milijardi jena dobiti, budući da su proizvodnju Toyotinih automobila teško narušili tsunami u sjeveroistočnom Japanu i poplave na Tajlandu. Tvrtka je optimistična unatoč padu prodaje u Kini, gdje su izbili prosvjedi zbog teritorijalnog spora oko otočja koje u Japanu nazivaju Senkaku a u Kini Diaoyu. Kinezi proteklih mjeseci bojkotiraju japanske automobile. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox