Treba im pomoć, država u rasulu, a oni bi još isplaćivali bonuse

Irska vlada blokirala je odluku Allied Irish Banka (AIB) o isplati 40 milijuna eura bonusa zaposlenima, zaprijetivši da će im uskratiti daljnju isplatu pomoći.  AIB je nakon toga odlučio ne isplatiti bonuse.

 

Ministar financija Brian Lenihan pozdravio je odluku banke i ponovio da ima "potpuno povjerenje" u izvršnog predsjednika i nadzorni odbor banke. U priopćenju ministarstva navodi se također da je zakonodavac pripremio prijedlog o kojem će vlada raspravljati u utorak.

S obzirom da su dosad porezni obveznici u AIB ubrizgali 3,5 milijardi eura pomoći, logično je da je vijest o bonusima izazvala bijes u javnosti, posebno nakon najavljenih oštrih rezova proračunskih rashoda, koji uključuju i smanjenje minimalne tjedne plaće i naknada u sektoru socijalne skrbi.

AIB je izjavio da je prethodno dobio argumentiran pravni savjet da je dužan isplatiti bonuse. Međutim, ministar je u pismu izvijestio o svojoj odluci koja ima zakonsku snagu nadređenu obvezi isplate bonusa - priopćeno je iz banke. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox