U društvu najgorih: Mogućnost hrvatskog bankrota iznosi 32,5 posto

Izvještaj CMA grupe za posljednji kvartal 2011. godine svrstao je Hrvatsku na 11. mjesto po vjerojatnosti bankrota i prestanku plaćanja svojih financijskih obveza prema kupcima naših državnih obveznica, piše Business.hr.

CMA mogućnost bankrota za Hrvatsku procjenjuje na 32,5 posto, za Mađarsku na 35,3 posto, Italiju 34,9 posto i Španjolsku 28,6 posto.

Po vrijednosti CDS-ova (izvedenica za osiguranje duga od defaulta) Hrvatska se svrstala u 10 najgorih zemalja svijeta. Primjerice, Italija čiji je bankrot manje vjerojatan od našeg ima nižu cijenu CDS-ova. Hrvatski su CDS-ovi na kraju ove godine iznosili 546.8 baznih bodova, odnosno 5,468 posto veću kamatu na referentni njemački dug. To znači da kupac za osiguranje milijun eura uloženih u obveznice s petogodišnjim dospijećem mora platiti 54.680 eura godišnje premije koja mu osigurava povrat ulaganja za slučaj da Hrvatska bankrotira.

Najveću mogućnosti za bankrot i dalje ima Grčka sa 93,8 posto vjerojatnosti bankrota, Portugal sa 60,8 posto i Pakistan sa 50,9 posto.
Iznenađenje je Slovenija koja se donedavno smatrala najsigurnijom državom regije, no sada je mogućnost njenog bankrota od 24,9 posto izjednačena s vjerojatnosti bankrota Bugarske.
Najsigurnije zemlje prema podacima iz zadnjeg kvartala su i dalje Norveška, SAD i Švicarska, a u društvo 10 najsigurnijih ušla je i Njemačka. (jk)

 

 

 

Izvor: www.business.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox