U Hrvatskoj se priča o investicijama, a Gorenje otvara tvornicu u Srbiji

Proizvođač kućanskih aparata Gorenje u Valjevu u Srbiji otvorio je pogon za proizvodnju sanitarne opreme i strojeva za pranje rublja u kojoj radi 96 zaposlenih.

Srbijanska vlada poduprla je tu investiciju sa skoro milijun eura subvencija na ime novootvorenih radnih mjesta. U Valjevu tvrtka Gorenje ove godine namjerava proizvesti 70.000 perilica i 30.000 umivaonika. Gorenje u istom gradu raspolaže pogonom za proizvodnju rashladnih uređaja, a u Staroj Pazovi ima tvornicu bojlera. Nove pogone u Srbiji slovenska je kompanija otvorila uz nepovratna sredstva srbijanske vlade.

Istodobno, Gorenje je objavilo da će do rujna ove godine, radi smanjenja troškova, iz Finske prebaciti u Češku proizvodnju električnih štednjaka. Gorenje je tu proizvodnju u Finskoj naslijedilo nakon što je prije nekoliko godina u sklopu internacionalizacije svog poslovanja kupilo skandinavsku kompaniju Asko koju će sada zatvoriti, a proizvodnju prebaciti u Češku, gdje je isto tako prije više godina akvizicijom došlo u posjed češke kompanije Mora Moravia.

Seoba proizvodnje iz Finske u Češku dio je procesa strateškog prestrukturiranja Gorenja u razdoblju 2012-2015. godine. U finskom gradu Lahti lani je sa znakom Gorenja proizvedeno 53.000 štednjaka u pogonu koji je zapošljavao 106 radnika. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox